Social Icons

twitterfacebook

Wednesday, April 20, 2016

6 Tips Temuduga Daripada Konsultan Kerjaya


NOTA EDITOR:  Berikut merupakan perkongsian oleh Puan Mastura Mansor, bekas pelajar Kolej Matrikulasi Perak sesi 2004/2005.

Puan Mastura Mansor adalah antara pengasas NGO Alumni KMPk dan beliau juga merupakan mantan pegawai Majlis Tertinggi NGO Alumni KMPk bagi sesi 2010/2012.

Beliau kini merupakan seorang Konsultan Kerjaya di Career Cube, sebuah syarikat konsultansi yang memfokuskan kepada penyediaan program latihan dan konsultansi berkaitan kerjaya.

Untuk maklumat lanjut berkaitan Career Cube, sila lawati laman web mereka di www.careercube.com.myTips percuma buat calon temuduga.

Apabila dipanggil ke temuduga, ini bermakna anda layak secara teknikalnya. Jika sudah layak, kenapa perlu disaring lagi?

Kompeten. Menggali nilai kompeten calon adalah matlamat panel temuduga. Pastinya, cara dan teknik calon menjawab soalan panel adalah amat penting.

Ada calon, penampilan dan etika pembawaan diri sudah bagus, cuma komunikasinya kurang meyakinkan dan tidak telus. Terlepaslah peluangnya.

Ada calon, penampilan dan etika pembawaan diri bagus, komunikasi menambahkan keyakinan panel untuk memilihnya. Terpilih!

Temuduga memerlukan persediaan. Persediaan memerlukan teknik.

Berikut merupakan antara tips persediaan temuduga:

No comments: