Social Icons

twitterfacebook

Monday, December 20, 2010

Sebiru Hari Di Malam Interpretasi Harapan

Assalamualaikum..Salam ceria...!! Buat yang setia menghadirkan diri saban tahun pada aktiviti tahunan yang begitu gah diadakan bersama barisan alumni KMPK, pasti tidak asing lagi dengan aktiviti ‘Sireh Pulang Ke Gagang (SPKG)’ kerana berjaya mengumpulkan kembali dan menggamit n0stalgia para alumni KMPK..Namun, pada tahun 2010 yang sudah sampai ke penghujungnya, SPKG tidak diadakan dan digantikan dengan Malam Interpretasi Harapan..Apa ada pada namanya yang begitu simb0lik? Semegah namanya, seindah kenangan yang tercipta pada malam itu…Pasti ada yang tertanya-tanya? “ Eh, apakah Malam Interpretasi Harapan nie? Dengar macam best ja..” Jawab admin, mestilah best..Apa-apa sahaja pr0gram yang dibuat 0leh alumni KMPK sentiasa berusaha untuk memberikan kepuasan kepada anda semua..=)

Berbalik kepada cerita kita..Malam Interpretasi Harapan a.k.a Dinner yang diadakan pada tanggal 11 Disember 2010 bertempat di H0tel Grand Kampar..Keunikan dinner yang diadakan kali ini berbanding SPKG yang tiap-tiap tahun diadakan ialah majlis makan malam @ dinner yang dibuat di luar KMPK..Buktinya, H0tel Grand Kampar dipilih bagi mengabadikan sejuta kenangan para alumni yang sudi melapangkan masa..Namun, sebelum saya menaip lebih panjang perjalanan majlis makan malam yang begitu meriah, izinkan saya memperkenalkan barisan AJK yang telah bertungkus lumus meluangkan masa dan menyumbang idea dalam menjayakan dinner ini..=)

Segalanya bermula di sini, tanggal 04 Disember 2010..

K.A.M.I, 6 bersaudara bertemu di KMPK..bertemu untuk menyumbang tenaga mengatur acara majlis makan malam kali ini..Pengarah pr0gramnya, Lutfi a.k.a Abg Lulu hadir bersama dua jejaka yang lain iaitu Luqman a.k.a Abg Adeq dan Hakym a.k.a Pen..Manakala siswi yang hadir ialah Suhaila, Ummi dan Illea..Kami berenam tidak pernah mengenali..mungkin hanya bersua nama barangkali..Apa yang pasti selama seminggu di KMPk mengajar kami beribu erti..erti kemanisan bersaudara..dan kerjasama..=)

Hari pertama bekerjasama secara rasmi, kami diagihkan kepada tugas masing-masing..hari pertama, kejanggalan sudah dapat diatasi..cabaran pertama, menyiapkan kad jemputan untuk para VIP..siapakah VIP nya? Sudah tentulah para pensyarah..pensyarah didahulukan, kad jemputan disiapkan..=) Lebih kurang 200 + kad berjaya kami siapkan dalam masa setengah hari..walaupun pada mulanya ada sedikit salah faham dengan printer kesayangan bilik JPP..” Yes! “ Kami begitu gembira apabila masalah printer berjaya diselesaikan dengan mudahnya..misi hari itu, mengedarkan kesemua kad jemputan pada pensyarah sambil menerangkan dan mempr0m0sikan Malam Interpretasi Harapan pada para pensyarah..=) Berbagai gelagat dapat dilihat..menjelang lewat petang, badan menuntut untuk rehat..pada sebelah malamnya, diadakan meeting bersama JPP untuk memperkenalkan pada mereka k0nsep majlis makan malam yang kami bawakan..0pps! Lupa pula untuk saya jelaskan di sini..Tidak lengkap rasanya sesebuah majlis makan malam tanpa tema @ k0nsepnya..Jadi, tema pada malam itu ialah ‘Santai senp0i’, di mana para hadirin dibenarkan berpakaian kasual seperti t-shirt tanpa perlu pening kepala memikirkan baju yang grand untuk digayakan..Best kan? =)

Hari kedua..menyiapkan n0tis untuk diedarkan kepada para pelajar..fuh! mencabar minda dan jiwa raga..memerah idea bagaimana ingin menarik minat para pelajar semasa untuk turut sama memeriahkan dinner bersama alumni..fikir..fikir..fikir…! Dan akhirnya n0tis berjaya ditampal di setiap bl0k asrama dan di sekitar kmpk..pada sebelah malamnya..SURPRISE!! Terkejut kami dibuatnya melihat sebuah kek bercahayakan beberapa lilin terpampang di depan mata..” Eh, kek apa nie? Bitrhday siapa hari nie?”, tanya salah se0rang dari kami..” Nah! Kek untuk kita berenam la..sempena menyuntik semangat dalam mengumpul 100 0rang pelajar semasa dan 50 0rang pensyarah..”, balas Abg Adeq sambil tersenyum riang..Wah..terima kasih…dengan gembiranya kek blueberry lenyap ditelan bersama senyuman yang tak lekang di bibir kami..sambil memikirkan strategi seterusnya pada hari es0k..=)

Hari ketiga..pagi disambut dengan ceria..berbekalkan azam dan semangat, kaki melangkah ke kubikel pensyarah bagi menuntut resp0n untuk ke majlis makan malam sambil mengutip bayaran..untuk makluman semua, bayaran yang dikenakan sebanyak RM30 untuk para alumni, pensyarah dan pelajar semasa..fuh! Tingkat demi tingkat didaki..tak kira masa dan ketika..kami terus berusaha mempr0m0sikan kepada para pensyarah..dan akhirnya menjelang lewat petang, seramai 10 0rang pensyarah bersetuju untuk memeriahkan dinner alumni..sekalung penghargaan diucapkan! Jeng3..malam menampakkan dirinya kala siang melabuhkan tirai…masa untuk membalut hamper-hamper..wah! banyaknya hamper yang perlu dibalut…Nampak mudah pada mulanya namun memerlukan skill juga..=) Cubaan pertama tidak menjadi..” Sedihnya teng0k hamper nie..buruk ja..”, keluh abang adeq..” Ayuh! Jangan give up..banyak lagi nie..”, kata ilea..Jadi, kami pun berganding bahu membalut hamper sehingga lewat malam..akhirnya, kesemua hamper berjaya dibalut dengan cantiknya..alhamdulillah..=)

Hari keempat, kemesraan antara kami semakin dirasai..walau berbeza, kami punya misi yang sama..mencipta mem0ri di tempat yang sama..kesibukan semakin dirasa..tugas-tugas yang diberikan masih tidak selesai..pada siangnya, ke hulu ke hilir mengumpul nama para pelajar..pada malamnya, membingitkan bl0k asrama dengan pengumuman kepada para pelajar..dan akhirnya data dapat dikemas kini..seramai 180 pelajar berjaya kami dapatkan…terima kasih adik-adik batch 2010/2011 yang sudi memeriahkan lagi majlis makan malam bersama alumni ini…=)

Hari kelima, detik yang ditunggu semakin tiba..tinggal sehari sahaja lagi..bilik JPP yang merupakan markas kami berenam semakin meriah dengan kehadiran seni0r yang dikenali ramai, Abang Pian, batch pertama sekali..ditambah pula dengan kehadiran Kak Syidah, Kak Mira a.k.a Cik K0tak, dan Abg Shahrul..bergandingan dengan Kak Mas yang sanggup berulang-alik dari tempat kerjanya..riuh rendah suasana memandangkan sudah lama tidak bersua..banyak bicara yang ingin dik0ngsi bersama..sambil para AJK menyiapkan n0mb0r cabutan bertuah dan menyelesaikan tugas-tugas yang sepatutnya disiapkan..pada lewat petangnya, sesi taklimat bersama pelajar semasa dan JPP diadakan bagi memaklumkan kepada mereka tempat pendaftaran dan masa berkumpul untuk bert0lak ke h0tel..sebanyak 2 bas kesayangan KMPK disediakan untuk kemudahan para pelajar dan alumni..=)

Hari keenam, tanggal 11 Disember 2010..detik yang ditunggu tinggal beberapa jam sahaja lagi..sambil meneliti barang-barang keperluan yang perlu dibawa ke h0tel, tangan pantas bergerak menyiapkan segala keperluan yang masih terbengkalai..jam 2 petang, para AJK dan pelajar yang terlibat dengan persembahan berangkat meninggalkan KMPK ke h0tel bagi sesi rehearsal agar majlis makan malam berjalan dengan lancar..iya la..nak susun n0mb0r meja..nak susun hadiah..nak susun barang-barang persembahan..segalanya memerlukan masa yang secukupnya..manakala AJK yang terlibat dengan pendaftaran masih setia di KMPK bagi memastikan perjalanan para pelajar dan alumni yang terlibat..bahangnya mula terasa..tik..t0k..tik..t0k..bunyi jam tangan masing-masing menandakan majlis makan malam yang gilang gemilang akan bermula tidak lama lagi..perjalanan dari KMPK ke H0tel Grand Kampar mengambil masa selama lebih kurang 25 minit tidak dirasai lantaran debaran yang begitu membara..sampai sahaja di perkarangan h0tel, masing-masing mempamerkan senyuman..semuanya tampak segak bergaya..=)

Jam 9 malam…semua tetamu sudah memenuhi dewan makan..majlis dimulakan dengan kata alu-aluan 0leh Pengacara Majlis, Ummi..Selesai bacaan d0a, kelihatan kelibat Abg Pian tampil ke hadapan pentas memberikan ucapan tanda menghargai kedatangan para tetamu..Tampil pula Puan R0syidah, insan yang banyak berjasa dalam memberikan s0k0ngan kepada para alumni memberikan sepatah dua kata sekaligus merasmikan Malam Interpretasi Harapan yang julung-julung kali diadakan di luar KMPK..gimik perasmian begitu menarik perhatian apabila p0ppers diletupkan 0leh Abg Pian dan Puan R0syidah di atas pentas diiringi letupan p0ppers di kanan dan kiri pentas tanda menghargai kehadiran semua tetamu…ternyata sambutan yang diberikan cukup mengharukan..sambil para tetamu enak menikmati makanan, pelbagai persembahan disajikan di pentas utama bagi menghiburkan tetamu..di selang-selikan dengan acara cabutan bertuah yang menjanjikan hadiah berupa hamper kepada mereka yang bertuah..Gelak, tawa, senyum dan senda yang dipamerkan pada malam itu kan sentiasa berputar di layar fikiran dan tersimpan kukuh di ingatan kami..Persembahan tarian, “ N0b0dy” yang dip0pularkan 0leh artis dari K0rea mengakhiri persembahan pada malam itu..sungguh c0mel sekali lagak para penari yang terdiri dari AJK lelaki..ramai yang tercuit dengan aksi mereka..
Nampaknya sampai di sini saja pertemuan kita di dunia maya kali ini..berakhirlah sudah epis0d alumni di KMPK pada layar tahun 2010..Malam Interpretasi Harapan kan tetap terpahat di ingatan kami dan anda semua yang telah menghadirkan diri..Di bawah ini, disajikan gambar-gambar yang berjaya diambil bagi mengabadikan kenangan yang tercipta..Sebiru Hari Ini..=)


Kak Syidah & Kak Mira sibuk menyiapkan sijil-sijil...aik..senyumlah sikit..=)


Abg Lulu ( baju belang ) bersama Hakym..terbalik mike yang kamu pegang..=p


Ummi bersama Hakym khusyuk mengadap lappy masing-masing..ish3...


Kak Mira, Abg Adeq dan Illea bekerjasama membalut hadiah..ha..buat kerja cepat!!


Illea sempat lagi bermain chess..Aik, Sue, awat sedih ja nampak..( tudung pink )..


" Sedihnya hamper nie tak jadi..apa la nasib badan..", kata Abg Adeq sambil memeluk hampernya..


Cubaan pertama membalut hamper...=)


Surprise!!!! Nah! Kek untuk kita berenam..=)


Sempat lagi p0sing di h0tel...Buat kerja la!!!


Kak Mira bersama Abg Apai..=)


Abg Hilmi dengan hampernya...nak sikit!!


Puteri idaman KMPK..=)


Abg Pian dengan senyuman manisnya..=)


Jejaka idaman KMPK..=)


Sebahagian VIP dan VVIP yang hadir..arigato!!! =)


Ish3...mereka nie yang suka berp0sing...muka layu sebab x sempat makan..

Illea, Ummi dan Hakym bersama Abg Faiz...


VVIP yang sp0rting...arigato!!!


Gelagat para pensyarah bersama suami masing-masing...=)


Abg Apai, Hakym dan Kak Mira..hanya mampu tersenyum..=)

Seindah hari ini..
Indahnya bak permaidani taman syurga..
Seindah hati kita..
Walau kita kan terpisah...

Jumpa lagi semua..!!! =) InsyaAllah..

10 comments:

NuRaNiKu BeRbiSiK~ said...

(^_^) terima kasih..

Luqman Mohamad Dean said...

Thanks kepada admin blog nie yang sudi meluahkan segalanya kat sini. sangat terharu bila baca semua yang tertulis disini. gambaran mata kasar xmampu untuk membayangkan kepenatan keseronokan dihati dan semua yang kita alami sama2. apa yang penting adalah saudara yang terjalin antara kita ber6 yang menggamit banyak memori. Gelak tawa, kena marah smua, arah mengarah sudah menjadi kebiasaan dalam melakukan kerja bersama. Admin knapa gambo abg LULU orang paling penting skits jer...? kena persoalkan nies..hehehehhe....anyway thanks a lot..

AlumniKMPk said...

t0 luqman : sb abg LULU pemalu 0rangnya..puas sy mncari gambarnya tapi itu sahaja yg ada..mungkin tlepas pandang ke...kalau ada silalah beri pada saya..=) terima kasih atas k0men yg sguh mgharukan admin..kerna segala yg ingin diungkapkan dengan kata2 hanya bisa dic0retkan pada laman maya..seakan sese0rang membacanya..

Apai said...

abg apai? mak aii cm tua sgt jek ak ni T_T

AlumniKMPk said...

t0 apai : tak tua mana aih...=)

Luqman Mohamad Dean said...

Apai : derr.. Lu mmg dah Tua Der,,,Der Teman I beli BB 30 nie der? can ..

MOHD. HAKYM said...

abg apai cute lah!!
admin: thanks ek.. anda rajin!

Faiq eqer Aluwi said...

l0oks interesting....seriously rugi sbb x dpt j0in...h0pe this year ad lg..
:)

...aMaLiNa... said...

ala best nye...rugi x dpt g ari tuh,...sedey den..huhu

Hanum said...

seronok join dinner+induksi..
tapi sedih sebab kawan dari batch 2009/2010 xramai turun..
banyak dapat kenal senior.