Social Icons

twitterfacebook

Saturday, April 25, 2015

Misi Projek Banjir; Projek Cat

Perkongsian daripada sukarelawan program yang berada di lokasi selama 3 hari.
"Baru berkesempatan menulis sedikit pengalaman di Kelantan. Waktu mula-mula sampai Kuala Krai terus pergi mencari rumah seorang sahabat. Sesat tapi diizinkan Allah pergi ke taman yang teruk dilanda banjir. Waktu tu perasaan bercampur baur.
Terbayang-bayang takat air naik waktu banjir. Memang tak tercapai dek akal. Terjumpa sebuah rumah yang tersergam indah dan pulih sepenuhnya dari banjir dengan deretan kereta mewah didepan rumah. Kagum seketika tapi terus hilang perasaan kagum bila nampak rumah di sekelilingnya yang tak nampak macam rumah langsung. macam timbunan kayu yang lapuk yang tidak boleh digunakan lagi. Kecewa.
Semangat ingin membantu terus membuak-buak walaupun sedar bantuan kami ni ibarat kuman diseberang laut. Setelah menyiapkan tugasan mengecat rumah, sekali lagi kami melawat tempat-tempat yang masih ada tinggalan banjir. Tergamam melihat seperti banjir besar itu baru surut sebulan lepas padahal hampir lima bulan.
Terlampau banyak bantuan yang masih diperlukan. Masih ramai yang tinggal di dalam khemah. Masih banyak rumah-rumah tidak berbumbung, tidak beratap. bantulah mereka. Mungkin mereka sudah rasa penat untuk meminta. Mungkin mereka sudah rasa penat untuk berharap. Bantulah mereka semampunya. Jika bukan melalui alumni pun masih banyak lagi saluran yang anda boleh gunakan."

Rahmah Razali
Pengarah Program
Misi Pasca Banjir; Projek Cat Alumni KMPk
Nota: Gambar-gambar di Machang, Kelantan.

"Menuju Alumni Berprestij"

No comments: